Jdi na obsah Jdi na menu
 


O hasičském sportu

Požární útok

Naše soutěžní družstvo se účastní závodů v požárním útoku.
Nejnižší hasičkou soutěží je tzv. Okrsková soutěž.
Vyšší soutěží je v našem okrese Grand Prix Hodonín a na nejvyšší úrovni se závodí v Extralize ČR.
V roce 2010 jsme se účastnili okrskové soutěže, soutěží Grand Prix Hodonín a jedné Extraligové soutěže ve Vacenovicích. Více se o každém závodě dozvíte v rubrice Hasičské závody a ve fotogalerii najdete spoustu fotografií.


Soutěžní družstvo tvoří 7 závodníků:
Strojník – spojuje hadice B, nasazuje savici a obsluhuje mašinu
Spoj savic – závodník nabírá vodu do savice a spojuje savice
Koš – závodník nasazuje koš na savici a drží koš pod hladinou vody v nádrži
Béčka – závodník má za úkol zapojit a roztánout hadice B
Rozdělovač – závodník připojuje k rozdělovači 2 hadice C a obsluhuje rozdělovač
Levý a pravý proud – závodníci musí za běhu zapojit proudnice a zasáhnout terče s časomírou
 

Průběh požárního útoku:
Na přípravu základny má každé družstvo 5 minut před startem.
Všichni členové družstva startují na startovní čáře vzdálené 10 metrů od základny.
Po odstartování se družstvo rozběhne k základně a každý závodník plní své úkoly v co nejkratším čase. Je zde velmi důležitá týmová spolupráce, protože záleží na každém zlomku sekundy a jakákoliv chyba, nebo zaváhání může znamenat časovou ztrátu, nebo dokonce neplatný pokus.
Úkolem družstva je zapojit soustavu savic, čerpadla a hadic a v co nejkratším čase zasáhnout vodním proudem terče s časomírou vzdálené 100 metrů do základny. Nejlepší časy družstev se speciálním vybavením se pohybují kolem 17 sekund.
Družstvo může být diskvalifikováno za nedodržení předepsaných postupů a pravidel – např. nezapojení hadice, přešlap cílové čáry, nenašroubovaný koš apod.
 

Vysvětlení pojmů - hasičský slovník:
Základna
– základna je o velikosti 2 x 2 metry. Každé družstvo si před startem připraví své vybavení na základnu – každý díl výbavy má své přesné místo a při přípravě základny musí být dodrženy předpisy a díly se nesmí dotýkat. Základnu před startem kontroluje hasičský komisař.
Mašina – nejdůležitější vybavní hasičského družstva. Každé soutěžní družstvo se snaží, aby jejich mašina byla „vylepšená“ a podávala co nejvyšší výkon – proto se provádí mnoho sportovních úprav a každá mašina je chloubou družstva. Mašina musí splňovat určité předpisy – český motor Škoda 1203 s různě upraveným obsahem.
Koš – nejlépe sportovně upravený, co nejlehčí a s co nejvyšším průtokem vody.
Spoj savic – při spoji savic záleží na typu šroubení, aby nedocházelo k podsávání vzduchu do savic.
Hadice B – pro závody se používají sportovní, zúžené a odlehčené hadice s kovanými koncovkami a pojistkami. V případě nouze lze použít i zásahové hadice, které bohužel používáme i my (v příštím roce plánujeme zakoupení sportovních hadic a hledáme případného sponzora).
Rozdělovač – sportovní rozdělovač je odlehčený, dobře ovaldatelný a lépe rozhazuje hadice typu C. Naše družstvo používá těžký zásahový, který je už značně zaostalý. V budoucnu se plánuje nákup nového sportovního.
Levý a pravý proud – pro útoky se používají hadice typu C, které jsou napojeny na rozdělovač a zapojují se na ně proudnice. Naše hadice nejsou sportovní, ale zásahové, které nejsou určeny pro sport – jsou těžké a málo ohebné.
Proudnice – nasazují se na hadice C a záleží u nich na váze, rozprašování a rotaci vody.

 img_1972.jpg

 Základnu před startem kontroluje rozhodčí