Jdi na obsah Jdi na menu
 


Branný den s hasiči v ZŠ Blatnice 25.6.2019

25. 6. 2019

dsc07174--3-.jpg

25. června se členové výjezdové jednotky věnovali dětem ze základní školy v Blatnici.

V rámci Branného dne byl hned ráno vyhlášen ve škole cvičný poplach a nařízena evakuace. Všichni žáci se během 3 minut pod vedením učitelů seřadily na tartanovém hřišti, kde se zjistilo, že chybí 1 žákyně. Mezitím dorazila místní jednotka sboru dobrovolných hasičů pod velením Petra Buzíka, který přijal hlášení o pohřešované osobě a spolu s členy mužstva vyhledali a vynesli chybějící dívku a poskytli jí základní první pomoc. Potom si žáci prohlédli hasičskou výstroj a vyslechli si vysvětlení k zásahu, evakuaci a další základní principy správného chování při mimořádných událostech. 
Po krátké přestávce následovala ukázka správného a především nesprávného hašení hořícího oleje s vysvětlením následků takového hašení. Podívaná to byla sice efektní, ale především poučná a odstrašující. Následovala prohlídka hasičského zásahového auta a na děti čekala deváťáky připravená stanoviště s úkoly z první pomoci a dalších praktických znalostí.
Na závěr ukázek přišla nečekaná tečka - hasičům byl vyhlášen skutečný poplach a jednotka vyjížděla k zásahu, kterým bylo odstranění nebezpečných stromů v Hájku. 

Fotografie z branného dne najdete zde:   

Tady se můžete podívat, jak to dopadne, když budete hasit hořící olej vodou. 
Správný postup je takový, že pánev, nebo hrnec s hořícím olejem přikryjeme mokrým ručníkem, nebo poklicí. Tím zabráníme přísunu kyslíku a oheň sám uhasne.