Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vatra republiky 27.10.2019

28. 10. 2019

dsc07981--2-.jpg

V předvečer státní svátku založení samostatného Československého státu jsme uspořádali druhý ročník Vatry republiky.
Do akce se zapojili i další hasičské sbory z našeho osmého okrsku okresu Hodonín. Lidé se tak sešli i ve Vnorovech, Hroznové Lhotě, v Tasově, v Kozojídkách a ve Tvarožné Lhotě. Z Antonínku bylo možné ostatní vatry krásně pozorovat.

Blatnickou Vatru postavili hasiči během dne na antonínkové louce. 
V zázemí bylo připravené občerstvení v podobě svařáku, čaje a drobného pečiva. Byly připravené i malé perníčky s českou vlajkou. 
Hasiči zajistili pro dopravu návštěvníků na Antonínek autobus, který odjížděl od obecního úřadu.
Mezi přítomnými nechyběly pěvecké sbory z Blatnice, zástupci blatnické hodové chasy, kulturní komise a dalších blatnických spolků. Potěšila nás účast pana Miroslava Kuchaře, starosty okresního sdružení hasičů Hodonín a paní starostky Svatavy Blahynkové. 
Velmi nás potěšila hojná účast dalších občanů z Blatnice a blízkého i vzdálenějšího okolí, kterých se sešlo přes tři stovky. 

Před samotným zapálením Vatry uvítal přítomné velitel blatnických hasičů Petr Buzík a připomněl význam tohoto setkání i jeho historii. Po zapálení Vatry republiky zazpívaly oba sbory i všichni přítomní českou státní hymnu a poté pokračoval program za zpěvu národních a lidových písní. Oslavy vyvrcholily ohňostrojem. 

Jsme rádi, že se na této vlastenecké akci sešli lidé všech věkových kategorií - přišly celé rodiny s dětmi, mladí lidé i dříve narození spoluobčané. Spolu jsme tak důstojně oslavili tento významný den a hasičům se úspěšně podařilo navázat na tradici masarykových vater, ve které budeme pokračovat i v dalších letech. 

Další fotky najdete zde: